DRAGO DOBIO ORDEN

 

Japan odlikovao bivšeg hrvatskog veleposlanika Dragu Štambuka Državno priznanje uručeno mu je zbog pridonošenja jačanju bilateralnih veza te širenja kulture i književnosti između dvije zemlje.

Bivši veleposlanik Hrvatske u Japanu i Južnoj Koreji Drago Štambuk, koji danas tu poziciju obnaša u Iranu, dobio je od japanske vlade Orden izlazećeg sunca sa zlatnom i srebrnom zvijezdom. To mu je državno priznanje veleposlanica Misako Kaji jučer uručila u Zagrebu zbog pridonošenja jačanju bilateralnih veza te širenja kulture i književnosti između dvije zemlje. Štambuk je veleposlanik u Japanu bio od 2005. do 2010. godine.

– U tom periodu Japan je ponovno otkrio Hrvatsku, a broj je japanskih turista porastao s nekoliko tisuća na dvjesto tisuća. Iz “ratom razorene” zemlje, Hrvatska je za Japance postala “prekrasna zemlja” – rekao je jučer Štambuk. On je, uz to što je diplomat, i liječnik te književnik pa je pročitao jučer i nekoliko svojih pjesama te je dodao da mu je jedan od najvećih darova u žvotu bio kada je carica Michiko pročitala njegovu pjesmu “Kukurijek” (na engleskom “Christmas Rose”) tijekom njegove odlazne ceremonije. Štambuk je u svom mandatu u Japanu podigao Kuću japansko-hrvatskog prijateljstva u Tokamachiju, bio je među osnivačima Nagrade za najbolje haiku pjesništvo na engleskom Vladimir Devide… Orden izalazećeg sunca prvo je odlikovanje koje je uspostavila moderna japanska država, još 1875. u vrijeme znamenitog cara Meijija.

povezani članak jutarnjeg lista – ovdje

 


Udruga ŠTAMBUK – Selca, otok Brač, Hrvatska
OIB 55907686126
e-mail: info@stambuk.hr
www.stambuk.hr