DRAGO DOBIO ORDEN

DRAGO DOBIO ORDEN

 

Japan odlikovao bivšeg hrvatskog veleposlanika Dragu Štambuka Državno priznanje uručeno mu je zbog pridonošenja jačanju bilateralnih veza te širenja kulture i književnosti između dvije zemlje.

Bivši veleposlanik Hrvatske u Japanu i Južnoj Koreji Drago Štambuk, koji danas tu poziciju obnaša u Iranu, dobio je od japanske vlade Orden izlazećeg sunca sa zlatnom i srebrnom zvijezdom. To mu je državno priznanje veleposlanica Misako Kaji jučer uručila u Zagrebu zbog pridonošenja jačanju bilateralnih veza te širenja kulture i književnosti između dvije zemlje. Štambuk je veleposlanik u Japanu bio od 2005. do 2010. godine.

– U tom periodu Japan je ponovno otkrio Hrvatsku, a broj je japanskih turista porastao s nekoliko tisuća na dvjesto tisuća. Iz “ratom razorene” zemlje, Hrvatska je za Japance postala “prekrasna zemlja” – rekao je jučer Štambuk. On je, uz to što je diplomat, i liječnik te književnik pa je pročitao jučer i nekoliko svojih pjesama te je dodao da mu je jedan od najvećih darova u žvotu bio kada je carica Michiko pročitala njegovu pjesmu “Kukurijek” (na engleskom “Christmas Rose”) tijekom njegove odlazne ceremonije. Štambuk je u svom mandatu u Japanu podigao Kuću japansko-hrvatskog prijateljstva u Tokamachiju[1]Možete pročitati o kući japanskog hrvatskog prijateljstva (na engleskom) ovdje., bio je među osnivačima Nagrade za najbolje haiku pjesništvo na engleskom Vladimir Devide… Orden izalazećeg sunca prvo je odlikovanje koje je uspostavila moderna japanska država, još 1875. u vrijeme znamenitog cara Meijija.

povezani članak jutarnjeg lista – ovdje

 


Udruga ŠTAMBUK – Selca, otok Brač, Hrvatska
OIB 55907686126
e-mail: info@stambuk.hr
www.stambuk.hr

References   [ + ]